Moody's מעלה את הדרוג של בולגריה

מודי'ס העלה את דרוג החוב הממשלתי של בולגריה מ- Baa3 ל- Baa2 עם תחזית עתידית יציבה. על פי ההודעה, שנחתמה על ידי קריסטין לינדו, סגנית נשיא בכירה, העלאת הדרוג משקפת את המשמעת הפיסקלית המתמשכת ואת יציבות המערכת הפיננסית הבולגרית בתנאים המורכבים באזור.
 
עפ"י מודי'ס דירוג Baa2 לוקח בחשבון יותר מעשור של רקורד חזק של ניהול כספי הציבור ונחישות קובעי המדיניות של ממשלות בולגריה לשמור על המשמעת הזו הלאה בעתיד
 
ההחלטה להעלות את הדרוג נבעה ממספר גורמים:
1. קונסולידציה פיסקלית אפקטיבית, בתוספת רפורמות מבניות, אשר יחד צפויים לשמור על חוב נמוך מאוד שיוביל לירידה נוספת בגירעון הממשלתי ולתקציבים מאוזנים בשנים הבאות.
2. התחזקות היכולת המוסדית בזכות מאמצים נחושים להגברת הספיגה של קרנות האיחוד האירופי לצורך רפורמה במערכת המשפט והמשטרה למשל, על מנת לשפר את שלטון החוק.
3. נזילות רבה ומאגרי הון של המערכת הפיננסית ושל הממשלה, אשר לדעת מודי'ס מספיקים כדי לספוג זעזועים הנובעים מהתנודתיות באזור.
 
במודי'ס מצפים מהמאזן הממשלתי להראות גירעון נמוך מ- 3% מהתמ"ג בשנת 2011. היישום של רפורמות הפנסיה והסכם היציבות הפיננסית עשויים לעזור לממשלה בכך.
 
גורם חשוב נוסף הוא יעילות הבנק המרכזי בניהול המטבע והפיקוח על הבנקים. משרד האוצר סיפק הדרכה טובה על אבני הדרך החשובות הכוללות כללים ונהלים הדוקים יותר לשליטה בהוצאות.
 
התקדמות רבה הושגה בשיפור המערכת השיפוטית ומערכת האכיפה המשפטית. למרות שעוד יש כברת דרך לעבור ביישום הנהלים החדשים, כבר חלה עלייה ניכרת בקליטה של כספי האיחוד להרחבת תשתיות ותיאום בין תוכניות שונות.
לבסוף, צוין כי בזכות הנזילות ומאגרי ההון, יכולות הממשלה והמערכת הבנקאית של בולגריה לעמוד בהשפעת משבר החוב היווני ואף בפני משברים חמורים ממנו, ללא צורך לגייס הון נוסף או תמיכה ממשלתית.
 
סוכנות הדירוג ציינה כי בולגריה ייצבה את עצמה, חיסלה חובות תוך מיתון רדוד יחסית למדינות בדירוג דומה. המטבע יציב במשך כמעט 14 שנה, והיא מפגינה יציבות מקרוכלכלית. יחד עם זאת צוין כי הצמיחה הכלכלית בבולגריה נובעת בעיקר מביקוש חיצוני, וכי הצריכה המקומית והביקוש לאשראי עדיין נמוכים, והאבטלה עדיין גבוהה יותר מאשר לפני המיתון. מוד'יס גם העלה את הדרוגים של תקרת החוב במטבע זר וכן של תקרת הפיקדונות במטבע חוץ והפיקדונות במטבע מקומי, שהשתפרו בגלל ההצמדה של הלבה הבולגרי לאירו.
 
למרות שהשקעות זרות ישירות והון פרטי נוסף שזורם לבולגריה צפויים להיות לא גבוהים בשנים הקרובות, ניכרת השקעה בפרויקטים חדשים שיביאו הון משמעותי. שכר תחרותי ושיעור ההמס הנמוך ימשיכו להעודד השקעות במגזר הפרטי, כאשר השקעה ציבורית תמומן באופן חלקי על ידי קרנות של האיחוד האירופי. מלבד הסכם היציבות הפיננסית החדש, אשר כלל תוכנית תקציבית קפדנית אך פשוטה ליישום, גם תוכנית ההתכנסות החדשה מטרתה לחסל כמעט לחלוטין את הגירעון התקציבי במהלך שלוש השנים הקרובות. גם התוכנית הלאומית לרפורמה מבנית נועדה לחזק את המצב המאקרו-כלכלי ויציבות המצב הסוציו-אקונומי בטווח הארוך".
 
לקריאת המאמר המלא.
 
 
The efforts of Bulgarian Finance Minister Simeon Djankov (left), pictured here with one of his deputies, Boryana Pencheva, appear to be bearing fruit with respect to the improvement of Bulgaria's state finances. Photo by BGNES