ראיון עם ולדימיר ולקוב הנספח הכלכלי החדש של ממשלת בולגריה בישראל

 
ולדימיר, ברוך הבא לישראל, קודם כל איך אתה מתרשם מישראל?
עוד לפני שהגעתי קראתי הרבה על ישראל וגם כאן, אני צופה בחדשות וקורא עיתונים. אבל למרות שאני פה כבר כמה שבועות, אני עדיין מרגיש בשלב ההתרשמות הראשונית.
מבחינתי ישראל היא מדינה מיוחדת. מדינה עם מעט מאד משאבים טבעיים מלבד ההון האנושי, כמו יפן, דרום קוריאה, סינגפור, ישראל משתמשת במוחות שלה ובזכותם פיתחה ומפתחת את תעשיית ההי-טק. אני מאד מתרשם מכל נושא החממות למשל, מאחר שתחום ההי-טק הוא יעד בעדיפות עליונה לבולגריה.
לא בכל מקום נפתחת נציגות כלכלית, צריך לשכנע את הממשלה הבולגרית לתת כסף כדי לייצר דיאלוג כלכלי בין מדינות וישראל היתה יעד מצוין בגלל שמה שישראל כבר עשתה, זה מה שאנחנו מנסים לעשות. לכן אני פה, כדי לייצר קשר שיאפשר לנו ללמוד מהנסיון שלכם וכדי לנסות ולהביא את הידע שלכם אלינו.
 
אז מה עסקים ישראליים צריכים לדעת על היתרונות שיש להקמת עסק בבולגריה?
קודם כל צריך להבין שדריסת רגל בבולגריה משמעה גישה לאוכלוסיה של 500 מליון אנשים באיחוד האירופי. היתרונות לעסקים נוגעים לחוקים אחידים המקלים על עשיית עסקים בכל אירופה, המס הנמוך שיש בבולגריה 10% על רווחי חברות, כח עבודה מיומן ומשכיל בשכר נמוך מאד (זה טוב לעסקים, רע לבולגרים אבל זה המצב). ולא פחות חשוב, יש קהילה יהודית חמה ויחס חם כלפי ישראלים. הבולגרים שמחים לראות עוד ועוד ישראלים מגיעים לעשות עסקים בבולגריה.
 
אז איך באמת אתם מקדמים השקעות?
אנחנו מקדמים השקעות זרות בבולגריה באמצעות חקיקה שנותנת תמריצים פיננסיים ועסקיים משמעותיים מאד.
עד שנת 2007 היו תוכניות "טרם-ביצוע" שהיו מממנות באמצעות מענקים והלוואות יוזמות עסקיות עוד לפני שהוקמו. הסכומים היו נמוכים, עד 50,000 יורו. אחרי תחילת ההאטה הכלכלית ב-2008 שינה האיחוד את מבנה התוכניות ועכשיו מדובר במענקים בסכומים גבוהים מאד מצד אחד, בפיקוח הדוק מצד שני.
יש שלושה סוגי תוכניות: קלאס B נותנת מימון של 5 מליון יורו להשקעות קטנות, קלאס A נותנת מימון של 10 מליון יורו והיא כוללת תמריצים מנהליים כמו עזרה ניהולית, הקלות בבירוקרטיה כמו למשל אפשרות לרכוש נכס מהמדינה ללא מכרז וכדומה. אם מדובר באזור בעל שעור אבטלה גבוה יש הטבות נוספות כמו הטבות במיסוי.
 
התוכנית לעידוד השקעות גדולות נקראת פריוריטי, היא מעניקה 15 מליון יורו ויש דרישה לקיום תנאים מסוימים כמו לייצר 200 מקומות עבודה ועוד. במקרה של השקעות בסדר גודל כזה אין הגבלה על תחום העסק והממשלה עוזרת באופן מקיף ביותר, למשל בהשגת רשיונות, מציאת ומימון משאבים או נכס, גם כאשר מדובר בנכסים בבעלות פרטית.
 
חשוב להבין שעסק שזוכה למענק של האיחוד, נמצא תחת פיקוח ובקרה צמודים לכל אורך התוכנית, יש הרבה טפסים ודו"חות להגיש בנוסף לבקשת אישורים על הוצאות ופעילויות מסוימות וחשוב לדעת שאת המימון לא מקבלים מראש אלא זוכים להחזר בסוף במידה ועומדים ביעדים שהוצבו מראש. זה אולי קשה ליזם בהתחלה אבל בהחלט שווה מענק של כסף "בחינם".
 
איך יזמים ישראליים יכולים לקבל מידע על אפשרויות המימון והמענקים?
יזם ישראלי צריך לגשת ליועץ בולגרי שמתמחה בהגשת בקשה לתוכנית המימון של האיחוד. היועצים כותבים תוכנית עסקית ותוכנית פעולה, מגישים למשרד האוצר טפסים, הרבה טפסים! ובערך תוך חודש מתקבלת תשובה בקשר לסכומי המענק וההלוואות שיקבלו. אם הולכים ליועץ טוב, בעל נסיון, כמעט אין סיבה שתוכנית לא תאושר. אם מדובר בעסק בתחום ההי-טק גם אז די קל לקבל אישור. כמו שאמרתי זה תחום בעדיפות עליונה, בתחום ההי-טק למשל היזם יקבל החזר של 70% מההשקעה שלו.
 
באיזה תחומים, חוץ מההי-טק, היית רוצה לייצר שיתוף פעולה בין בולגרים וישראלים?
תחומים שחשוב לנו לפתח ולשתף פעולה בהם הם: חינוך, מחקר ופיתוח, בריאות, חקלאות, תיירות. לדוגמא בתחום החינוך אנו זקוקים לאנשי מקצוע ישראלים ברמה הגבוהה ביותר שיעניקו הכשרה מקצועית לצעירים בולגרים בנושאים שונים בתעשיית ההי-טק. אנו זקוקים לאנשי הכשרה מקצועית שיגיעו לבולגריה על מנת להעביר ידע טכנולוגי שיפתח ויקדם את תעשיית החקלאות שלנו, אותו דבר בתחום המחקר והפיתוח. זו אחת המטרות של תוכניות המימון של האיחוד, עידוד השקעות זרות בכל סוגי התעשיות בבולגריה.
 
מה המטרה הראשונה שלך פה?
המטרה הראשונה שלי היתה להביא לחתימה על שני הסכמים, אחד בנושא מו"פ בסקטור הפרטי ואחד להגנה על השקעות הדדיות. העבודה על ההסכמים האלה כבר הושלמה מזמן אבל הם המתינו לחתימה שנתיים. עכשיו סוף סוף נפגשו שרי האוצר של ישראל ובולגריה בביקור האחרון של נתניהו בבולגריה והם חתמו על ההסכמים. נתניהו מאד מעודד את הקשר הכלכלי בין המדינות והמדינות חתומות על הסכם לשותפות כלכלית. אנו חתומים גם על הסכם שת"פ בתעשיה הצבאית. נראה שברמה המוסדית כבר הכל מוכן ועכשיו יש וועדה כלכלית שצריכה להתחיל לעבוד וכמובן לרדת לשטח, לפגוש את העסקים.
 
המטרה הנוכחית שלי היא להכין את הפגישה של הועדה הכלכלית, מדובר במומחים מתחומים שונים היושבים לשולחן אחד ומטרתם לתרגם את הרצון לשת"פ הלכה למעשה.
יש הרבה תחומים מעניינים והרבה עבודה לעשות, עוד חזון למועד אבל אני מקוה שנראה בסוף צינור שמעביר גז הטבעי וצינור שמביא מים מבולגריה לישראל.
אני גם מאד מקוה לראות בנקים בולגריים שולחים נציגויות לישראל על מנת לעזור לישראלים להקים עסקים בבולגריה אני גם מאד אשמח לראות בנקים ישראלים פועלים בבולגריה.
 
איך אתה באופן אישי כנספח כלכלי מקדם את הנושא?
הבולגרים לא כל כך מאמינים במפגשים עסקיים, זה נראה להם לא רציני כך שקשה לי לגייס מימון לסמינרים ופעילויות מסוג זה. לכן אני עושה עבודה פרטנית, מדי יום אני נפגש עם חברות ישראליות, אני נפגש עם עיתונות כלכלית.
אני מאמין ששת"פ יתרום לשני הצדדים ויהיה רווחי לכולם. הישראלים לא מספיק מודעים להזדמנויות שבולגריה מציעה להם. לכן אני פה כדי לתת חשיפה למידע הזה וכדי לעזור לישראלים ללמוד על האפשרויות שלהם לעשות עסקים בבולגריה.
 
For an English version of the interview